REIKI/Andligt/natur/djurkommunikation/spåkonst /drömtydning /mindfulness/feng shui /tarot /örter mm Kommer inslag även av Inspiration både i trädgård o inredning

måndag 4 juli 2022

Syren

Visste ni att Inom folktron förknippas syrenen med vidskepelser.
En vanlig föreställning var att personer som är födda mellan 23 och midnatt kunde se spöken i blommande syrenbuskar under samma tid på söndagar.
Syrenpinnar har använts i krattor. Klasar av blommorna kan också användas för att göra saft


Syren sprider sig både via frö och rotskott. Du kan ta vara på rotskotten och plantera ut på nytt ställe. Syrener vill ha sol och väldränerad, näringsrik jord för att blomma mest, men kan även planteras i halvskugga. 

Man ska helst klippa bort frökapslarna direkt efter blomning eftersom de tar kraft från nästa års blomningDet finns ca 25 syrenarter i Europa och Asien. 

Syrenen tillhör växtfamiljen Oleaceae där det även finns medlemmar som olivträdet, forsythia, ask, liguster och jasmin. I Europa finns två vilda syrenarter: Syringa vulgaris, bondsyren och Syringa josikea, ungersk syren. Från bondsyrenen har man fått fram mer än 2 000 syrensorter

Av alla syrener är det dem lila blomman som doftar starkast !




En diplomat vid namn Ogier Ghiselin de Busbecq sprang på syrenen i Turkiet och det sägs att det var han som tog med växten till Österrike på 1500-talet. 

Sedan blev det en europeisk trädgårdsväxt. I Sverige blev syrener vanliga under 1600-talet. Till USA kom syrenen tidigt med kolonisatörerna och är mycket uppskattad och spridd.

Syrenen växer vilt på många ställen, de är mycket tåliga och kan bli långlivade. Om du hittar syrener i naturen har det förmodligen funnits ett torp där en gång i tiden.

Feber - Syrenblomman ska ha en febernedsättande verkan  

Ätbar - inte många vet att man av syrenblomman kan göra både saft, gelé eller marmelad. 

Du kan också äta blomman rå eller använda som dekoration i sallad. Till desserten kan blommorna kanderas genom att doppas i vispad äggvita och därefter strö socker eller florsocker över. Torka sedan de kanderade blommorna.

Själv sätter jag blommor i iskuber o blir så dekorativt att sätta i sitt vattenglas / drinken 


💜

Enligt blomsterspråket betyder syrenen"trogen syskonkärlek ägnar jag dig".


Nu i skrivandes stund så har nog alla syrener som just blommat ut 💜 Men jag har passat på att plocka in kvistar så länge det bara gått - eventuellt kan det finnas någon klas kvar som jag idag ska "leta"  - har glömt att göra syrensirap ..... Har ni provat göra syrensirap ?

Däremot ska jag ta en cykeltur o plocka lite rallarrosor - mer om den kommer 🌿


Önskar er en fortsatt trevlig sommardag  


kram 💜



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar